ZAŠTO ANGAŽOVATI AGENCIJU ZA NEKRETNINE?

Zašto angažovati agenciju za nekretnine prilikom kupovine stana?
Ukoliko ste u potrazi za stan i izdvojili dovoljno novca za kupovinu stana imate dve mogućnosti: da kupite stan direktno od vlasnika ili angažujete agenciju koja se bavi posredovanjem nekretninama i da vam pomognu u potrazi. Agencije za nekretnine u Novom Sadu naplaćuju svoje usluge u visini od 3posto od kupoprodajne vrednosti nekretnine.
Mnogi koji su u potrazi za nekretninom smatraju da treba da zaobiđu agencije i da je to bacanje novca. Navešćemo vam razloge zašto plaćanje agencijske provizije nije bacanje novca i nije trošak, već pametno ulaganje novca.
Angažovanje agenta prilikom kupovine nekretnine, a pre svega i prilikom prodaje vam nudi pravnu sigurnost. Ukoliko ste kupac agenti vas neće ni voditi u obilazak nekretnina čiji je promet nije moguć i koji nemaju čiste papire. Ukoliko ste prodavac agenti vam neće ni dovoditi svakoga i puštati u vaš stan.
Agencije i agenti koji se bave ovim poslom su obavezni zakonom da imaju licence za rad. Pre svega uvedena je obaveza overe kod javnih beležnika koji proverava kompletnu dokumentaciju, čime su rizici od prevara minimizirani.
Svi stanovi koji su u ponudi kod agencija su prošle potrebne pravne provere , svu dokumentaciju, vlasništvo nad stanom i sve što je ključno, a vama kao nekome ko nije profesionalac u ovoj oblasti, može da promakne i da vas kasnije skupo košta.
Pre svega, agenti vam mogu uštedeti i mnogo vremena. Određene nekretnine na oglasima izgledaju dosta primamljivom ali s obzirom da su anenti bili na licu mesta znaju da to nije uvek tako. Mogu da vas upoznaju pre samog gledanja o svim nedostacima koje ta nekretnina ima, kolika su ulaganja, da li ima određene pravne nedostatke i slično.
Kupovina stana podrazumeva i pregovaranje o ceni, agenti su obučeni za narodno rečeno cenkanje. Tako da vam kada ima prostora mogu obezbediti da kupite stan po što mogućoj manjoj ceni.
Prilikom potpisivanja samog predugovora i konačnog ugovora, agencija obezbeđuje advokatske usluge i pruža pravnu sigurnost za obe strane.