STARI GRAD

Poznat i kao Centar, Stari grad predstavlja centralni i najstariji deo Novog Sada. Lociran na Bačkoj obali Dunava, osnovan je 1694. godine pod nazivom Racka varoš ili Petrovaradinski Šanac.

U ovom delu nalaze se sve značajnije političke i javne ustanove, poput Vlade i Skupštine AP Vojvodine (Banovina), Gradske uprave Novog Sada, Skupština grada Novog Sada, Okružni i Opštinski sudovi i tužilaštva. Većina kulturnih institucija, takođe, pripada Starom gradu.

Brojni i raznovrsni istorijski i kulturni spomenici Novog Sada nalaze se na trgovima i u ulicama u prostoru starog jezgra grada, u trgovačkom i turističkom centru grada, koji je pešačka zona, prečnika oko 500 metara. Spomenik Svetozara Miletića,katolička crkva, Uspenska crkva koji su locirani u samom centru Novog Sada. U samom centru je i Dunavska ulica koja vodi do najlepšeg i najvećeg parka u Novom Sadu a to je Dunavski park.

Kroz Stari grad, centar, prolaze sledeće autobuske linije: 1, 2, 3, 3А, 4, 5, 5Н, 6, 7, 8, 9, 10, 10А, 10Б, 11А, 11Б, 12, 14, 15, 15А, 16А, 61, 62, 64, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 76, 77, 78, 79, 81, 82, 83 и 84.

Zbog svoje pozicije Stari grad je najskuplji i najtraženiji deo grada za život. Istočna granica Starog grada je Dunav, odnosno Kej žrtava racija i Beogradski kej, a na drugoj strani Dunava je prelepa Petrovaradinska tvrđava.

Stari grad pruža sve što je potrebno za život, ima i osnovne škole, vratiće, a i sam Univerzitetski grad je lociran u neposrednoj blizini.

U samom centru Novog Sada nema baš puno novogradnji na prodaju. Mnogi kupci žele isključivo stanove novijeg datuma i takvi stanovi se prodaju veoma brzo. Kupci smatraju da koliko god oni da renoviraju svoj stan, ulaz u zgradu, hodnici i zajedničke prostorije će ostati u izvornom stanju što često kvari lep utisak stanovanja.

Međutim, oni koji radije kupuju starije stanove koje posle renoviraju, smatraju da za mnogo manje novca dobijaju isti kvalitet, kao i da je najbolji izbor kada sami kontrolišu kvalitet materijala koji koriste za renoviranje.

Stanovi u centru grada su po pravilu skuplji od stanova u drugim delovima grada. Ali, u zavisnosti od toga u kakvom stanju kupujete stan, možete doći do dvosobnog stana u centru grada i za 70000€.

Potpuno renovirani stanovi se prodaju za oko 1800€ po kvadratu, ali u njima su renovirane sve instalacije, zamenjeni prozori i parket. Ovakvi stanovi su dobar izbor ukoliko želite brzu kupovinu i ukoliko nemate vremena da ceo stan detaljno renovirate.

Takođe, jedan od važnih faktora koji utiču na cenu nekretnine je površina stana, pa su tako garsonjere i jednosobni stanovi najskuplji, dok trosobnim stanovima, na primer, opada cena po kvadratu. Kupci najčešće ne žele prevelike stanove u centru grada, što zbog troškova održavanja to zbog toga što porodice sa decom uglavnom žele da žive u nešto mirnijim delovima Novog Sada.

Stanovi u centru Novog Sada su popularni izbor za izdavanje, pa mnogi kupci kupuju stan kao investiciju. Za izdavanje se najviše kupuju nerenovirane garsonjere i jednosobni stanovi, dok su oni koji stanove žele da izdaju turistima uglavnom raspoloženi i za kupovinu potpuno sređenih stanova koje odmah mogu da krenu da izdaju