STANOVI U SUTERENU

 

 

Šta trebate znati pre nego što kupite stan u suterenu?

Kupovina stana je jedna od najbitnijih životnih odluka i zato je važno da kada kupujete stan da taj stan bude skroz po vašem ukusu. Mnogi kada krenu u potragu za svojim novim domom obično svi znaju da ne žele bar nekoliko stvari. Jedna od tih stvari je – da taj stan bude suteren. Činjenica je da sutereni imaju svoje mane, ali tako imaju I svoje prednosti.

Stanovi u suturenu zapravo su pravi izbor za one građane koji imaju malo novca, a više članova porodice koji bi u tom stanu živeli. Kvadrat stana u suterenu košta najmanje 25 odsto manje od stanova u prizemlju ili na višim spratovima, ali s druge strane, ovakve stambene jedinice često nisu papirološki čiste, odnosno uknjižene. Možemo reći da je iskustvo sa terena pokazalo da građane mnogo više potresa to što postoji mogućnost da se pojavi vlaga, nego što su papirološki problemi.

Najveća prednost suterenskog stana jeste što su stanovi u suterenu mnogo jeftiniji u odnosu na stanove na redovnoj etaži. Cene po m2 u Novom Sadu za suterenske stanove retko kada prelaze 1.000e/m2. Cene mogu biti I mnogo niže, sve zavisi od toga koliko je suteren ukopan, kolike prozore ima, od starosti zgrade u kojoj se stan nalazi, lokacije…

Ukoliko kupite stan u suterenu a imate ograničen budžet imate šansu da živite u centru Novog Sada. Na ovaj način možete da birate I stanove na top lokaciji.

Stanovi ukopani u zemlju su ušuškani. Ako imaju dobru izolaciju, u hladnim zimskim danima nećete imati problem da taj prostor zagrejete. Takođe, istovremeno, nisu na „sunčanoj strani“, nemate efekat od toga što se „usijao asfalt“, pa su i tokom leta ti stanovi zaštićeni i u njima je prijatno. Klima uređaj kao takav u ovim prostorima nije potreban.

Prilikom kupovine stana u suterenu jako je bitno obratiti pažnju na par stvari.

Prvo na šta treba da obratite pažnju je da li postoji i kakve su hidro i termo izolacija. Nikako nemojte da počinjete fine radove u prostoru dok ne obezbedite dobru izolaciju. Na taj način ćete sprečiti neprijatna iznenađenja u vidu pojave kondenzacije ili plesni na zidovima.

Hidroizolacija podova i zidova se radi u odnosu na namenu prostorije i danas se na tržištu može naći veliki broj kvalitetnih materijala.

Kako je suteren zapravo etaža ispod poda prizemlja, koja je delimično ukopana u teren, posle kvalitetne izolacije osnovni zadatak je osigurati što je moguće bolji dotok prirodne svetlosti, pa pri izboru prozora treba potražiti one sa tanjim okvirima. Takođe, neophodno je obezbediti dobru ventilaciju prostora, tako da treba birati prozore koji imaju mogućnost otvaranja na kip. Ovaj tip prozora, zbog pozicije suterenskih prostora (nisko uz ulicu), pokazao se kao važan sigurnosni element.

Nedovoljna količina prirodne svetlosti čest je problem u većini suterenskih stanova - raspored prostorija prilagodite količini svetlosti, pa one prostorije u kojima najviše boravite smestite u najsvjetliji deo stana.

Predstavili smo vam jedne od najvećih prednosti i mana stana u suterenu. Vi razmislite, možda kupovina stan u suterenu i nije toliko loša odluka.