STANOVI NA VISOKIM SPRATOVIMA

Kada kupujete ili prodajete stan želite postići najbolju cenu. Na cenu stana mogu da utiču različiti faktori.

Svaki klijent, zavisno od potreba, ima svoje mišljenje o ovim faktorima, koji sigurno utiču, kako na cenu sa kojom se kreće u prodaju, tako i na onu koja će na kraju pregovora biti dogovorena. Ipak, najbrže se prodaju stanovi manje kvadrature i strukture, na nižim spratovima i u nižim zgradama, jer se uvek mogu brzo ponovo prodati ili dobro rentirati. Kvadrat takvog stana, će uvek biti nešto skuplji od kvadrata većeg stana, na istom spratu, u istoj zgradi.

Svi kupci, a naročito oni koji kupuju skuplje nekretnine, obraćaju posebnu pažnju na izgled zgrade, a stanarima nije uvek lako da održavaju fasade, jer je to po pravilu, vrlo skupo. Isto tako, veoma je važno stanje ulaza, hodnika, liftova i podruma.

Iako u Novom Sadu nema mnogo solitera, život u njima, očigledno, nije privlačan. Razlog što se izbegava kupovina stana u višespratnicama je, pre svega, u strahu od kvara lifta, prokišnjavanja krova, nestašice vode i slično. Ipak, oni koji nemaju dovoljno novca, a potreban im je životni prostor, prihvataju stan u visini jer su cene kvadrata niže od standardnih.

Što se tiče visine zgrade, većina kupaca kod nas, više voli kad su i zgrade i spratovi niži. Ipak, sve je više onih, koji biraju visoke etaže, sa lepim pogledom i većim stepenom privatnosti. Sve u svemu, skuplje ćete prodati stan u zgradi uredne fasade, koja ima 5 – 6 spratova, od istog takvog u soliteru, na višem spratu, ili u zgradi kojoj treba obnova fasade ili ulaza. Kad je u pitanju starost zgrade, sve zavisi od afiniteta kupca, a za dobar utisak, mnogo je važnije stanje zgrade od njene starosti.

Stanovi koji su na višim spratovima su mnogo manje traženih od stanova koji su na nižim spratovima. Stanovi koji su na višim spratovima u soliterima su znatno jeftiniji od stanova koji su niže. Iako stanovi koji su na visokim spratovima imaju svoje prednosti kao što je manja buka, čistiji vazduh, čak i leti ima manje komaraca retki su kupci koji ma to obrate pažnju.

Prednost stanova na višim spratovima jeste što obično imaju i više svetlosti, vrlo često je zamerka kupaca za stanove koji su na 1.,2.spratu da su mračni.

Mogli bi reći da ljudi koji žive u stanovima koji su na višim spratovima imaju osećaj da žive slobodnije u odnosu na ljude koji žive na nižim spratovima.

Stanovi koji su na višim spratovima imaju prelepe poglede na grad, a pre svega vazduh na toj visini je mnogo čistiji, pogotovo ako vam se stan nalazi na nekoj prometnoj lokaciji.