RAST CENA U NOVOM SADU

Cene stanova u Novom Sadu rastu, a prema procenama agencija i investitora, kvadrat će biti sve skuplji. Priliv ljudi u naš grad je stalan i ogroman.
Na tržištu nekretnina već neko vreme primetan je trend rasta cene kvadratnog metra. Kako kažu stručnjaci, za sada nema nikavih pokazatelja koji bi mogli ukazati na to da će se taj trend promeniti, a posebno ne da bi moglo doći do naglog pada cene nekretinina. Razlog za visoke cene ima mnogo, neke od njih su velika potražnja, bolji kreditni uslovi, veće cene građevinskog materijala, nova tehnološka dostignuća u izgradnji, zakonska obaveza investitora da pribavi svu dokumentaciju…


Poskupljenje novih stanova iskoristili su i vlasnici stare gradnje da podignu cene.

Dok su ranije najtraženije bile garsonjere, u poslednje vreme kupci tragaju za jednoiposobnim i dvosobnim stanovima površine od 35 do 45 kvadrata. Najpopularniji delovi grada su Grbavica, Limani i Bulevar oslobođenja, a u zavisnosti od lokacije i kvaliteta gradnje, cene kvadrata su od 1.000 do 3.000 evra.


U Novom Sadu se dosta gradi, ali ima i dosta kupaca, odnosno potražnja i ponuda se prate, a najviše se traže stanovi koji najviše i nedostaju – kvalitetni stanovi na atraktivnim lokacijama – u centru grada, na Bulevaru osobođenja, te Grbavici, Limanima.

S obzirom na visok procenat nekretnina koji se kupuju za gotovinu, preporuke za smanjenje učešća na kredit i velike potražnje, nema izgleda da će cene stanova padati… naprotiv.

Prethodna godina bila je veliki test za tržište nekretnina. Pandemija korona visura u velikoj meri je uticala na tržište – kupoprodaja nekretnina gotovo se zaustavila tokom vanrednog stanja. I dok su se mnogi kupci ponadali da će cene nekretnina padati i da se doći kraj višegodišnjem trendu rasta cena, to se nije dogodilo. Čak suprotno, cene nekretnina su već od drugog kvartala, odnosno od maja meseca počele da se vraćaju na period pre vanrednog stanja, a zatim i da, u odnosu na prvi kvartal 2020. godine – rastu.

Prema podacima 2021. godine, već vidimo da će ovo biti godina sa rekordnim brojem izdatih građevinskih dozvola. Cene nekretnina u novogradnji gotovo da i nisu osetile pad, te možemo očekivati da će i u ovoj godini one nastaviti da rastu. Takođe, možemo očekivati i da one utiču i na visinu cena stanova u starogradnji, pogotovo na mestima gde se budu gradili ekskluzivni projekti novogradnje koji i okolnim kvartovima podignu cenu.

U prethodnoj godini, Narodna banka Srbije, donela je niz mera kojima je, između ostalog, podržala novogradnju. Najvažnija mera tiče se dozvole za stambene kredite za objekte koji su izgrađeni 60 odsto (do sada je bila praksa da se stambeni krediti odobravaju kod objekata koji su 80 odsto izgrađeni). Ovo pravilo važi za projekte koji se grade u okviru projektnog finansiranja banke.

Narodna banka Srbije donela je preporuku da se visina obaveznog učešća za stambeni kredit smanji sa 20 na 10 odsto.

S obzirom na ovako visok procenat nekretnina koji se kupuju za gotovinu, možemo zaključiti da će tržište nekretnina biti u velikoj meri stabilno.

Na osnovu ovih pokazatelja, ali i na osnovu kretanja cena prethodnih godina, zaključuje da će se trend rasta cena nekretnina nastaviti, pogotovo dok na cene najviše utiče zakon ponude i tražnje.