PRODAJA NEKRETNINE

Ako ste se odlučili da prodajete svoju nekretninu, da li je to kuća, vikemdica stan, lokal prvo što treba da uradite da se informiše te o realnim cenama na tržištu.

Ako stavite previsoki cenu vaš oglas za nekretninu će proći nezapaženo. Prodavci često misle da će staviti veću cenu i spustiti cenu prilikom pregovora, ali to je pogrešno, zato što postoji šansa da tu ponudu nikada i ne dobijete.

Razlozi zašto prodajete nekretninu mogu biti razni. Od najlepših – da vam se porodica proširila pa vam treba veći prostor, preko selidbe u drugi grad ili zemlju, do nekih malo ružnijih.

Koji god da je razlog, kada prodajete nekretninu vi želite da potencijalni kupac pomisli „Da, želim ovde da živim i nije mi jasno zašto neko prodaje ovaj stan“.

Retko se desi da kupci koji su u potrazi za stanom izgovore tu rečenicu.

Kupci koji traže stan obično prvo primete mane u stanu kao što je loš parket ili ispucale pločice. Kako kupac pokušava da kupi stan po najnižoj mogućoj ceni on će videti sve stvari koje će vam umanjiti cenu.

Osim previsoke cene, kupce mogu da odbiju i pravni nedostaci ukoliko ih vaša nekretnina ima. Tako da vam savetujemo da pre nego što date vaš stan na prodaju i angažujete agenciju za nekretnine rešite sve zabeležbe i terete koje vaša nekretnina ima.

Nakon što ste kontaktirali agenta i izvršili procenu stanja stana koji planirate da prodate, vreme je za naredni korak, a to su kozmetičke izmene. Ovaj korak vam najiskrenije preporučujemo da ne preskačete jer može uveliko da popravi sliku o izgledu i prvom utisku stana koji se prodaje. Započnite sa rešavanjem kozmetičkih problema – okrečite zidove neutralnim bojama, popunite pukotine na zidu, oplemenite podove i/ili zamenite tepihe. Ukratko, učinite sve što smatrate da je potrebno da stan izgleda što primamljivije na prvi pogled.

Međutim, pre nego što krenete u kozmetičke izmene, prvenstveno dobro razmislite da li uopšte želite da uvećate vrednost vaše imovine tako što ćete adaptirati stan i pozabaviti se funkcionalnim i

Nakon što ste rešili pitanje da li ćete adaptirati ili ne, samo par koraka vas deli od finalne prodaje:

  1. Temeljno očistite stan.
  2. Rešite se nereda i drugih ličnih stvari.
  3. Izbacite sve što može da naruši i da da negativnu konotaciju generalnom izgledu stana.
  4. Potrudite se da imate što manje nameštaja. Stanovi koji su prenatrpani stvarima ne ostavljaju dobar utisak pa potencijalni kupac misli da je stan dosta manji nego što zaista jeste.
  5. Pobrinite se da stan miriše.
  6. Poradite na tome da svoj stan učinite svetlim i prostranim.

Trebalo bi da napravite što lepše fotografije. Kada završite sve radove i sređivanje doma i pomoćnih prostorija, potrudite se da napravite odlične fotografije. Dobro znate koliko su slike na internetu važne i koliko puta su vas privukle ili odbile.

Ukoliko vi niste u mogućnosti to da uradite, angažuje profesionalnog fotografa. Isplatiće vam se, jer ćete dobrim fotografijama privući više kupaca, a samim tim dobiti i više ponuda, od kojih će jedna sigurno biti ona koju očekujete.