PREGOVORI

 

Kupovina stana ili neke druge nekretnine predstavlja veliki poduhvata i zahteva neka osnovna znanja oko papirologije i cene nekretnina na određenom tržištu. Ona je često najveća financijska investicija kod pojedinaca, te je neophodno da joj pristupite maksimalno ozbiljno i u slučaju neznanja za pomoć angažujete stručnjake.

Ako ste pronašli idealan stan ili neku drugu nekretninu, ostaje vam jedan bitan deo a to je pregovaranje oko cene. Prilikom pristupanja pregovaranju , neophodno je da pravilno pristupite i obezbedite najbolje uslove za kupovinu te nekretnine. Važno je da pristupite prilično ozbiljno i sa unapred odlučenom odlukom o kupovini te nekretnine, kako bi došlo do dogovora i pristanka sa obe strane.

Pre nego što krenete u potragu za stanom jako je važno da odredite svoj maksimalni budžet. Prilikom gledanja nekretnina u obzir možete uzeti i nekretnine koje koštaju malo više nego što je vaš budžet, zato što prodavci obično računaju na smanjenje cene. Vaš budžet definiše i lokaciju, uređenje, površinu i ostale bitne stvari kod nekretnine, tako da s malim budžetom nemojte imati prevelika očekivanja.

Ako ste našli nekretninu koja vam odgovara veoma je bitno odrediti njenu realnu vrednost. Agenti za nekretnine će mnogo bolje utvrditi realnu vrednost stana ili kuće jer to zahteva poznavanje tržišta na određenom području. Mođete biti u 3 situacije:

  1. CENA JE REALNA- u ovoj situaciji ne treba da računate da ima puno prostora za spuštanje cene, ali prodavac možda barem malo snizi svoju cene
  2. CENA JE MNOGO VIŠA OD REALNE – u ovom slučaju je vlasnik precenio svoju nekretninu i zavisi od njega da li je spreman da vam cenu spusti ili ne
  3. CENA JE ISPOD REALNE- ovo su veoma retke situacije, a vrlo verovatno je razlog niske cene da je prodavac neinformisan ili da mu se žuri sa prodajom.

Prilikom pristupanja pregovorima, morate imati na umu i očekivanja prodavca. Oni u većini slučajeva postavljaju višu cenu nekretnine od one za koju žele prodati nekretninu.

 

Pregovorima morate pristupiti maksimalno ozbiljno i poštovati drugu stranu. Nemojte pocenjivati cenu nekretnine ili nastojati previše spustiti cenu. To može stvoriti negativnu atmosferu a prodavac će vas proceniti kao osobu koja nije dobar kupac i na koju se ne isplati trošiti vreme. Pre pregovaranja najbolje se raspitati kakav prodavac ima stav oko spuštanja cene, a prilikom razgledanja stana u slučaju da vidite da određeni delovi stana zahtevaju određena ulaganja, to odmah dajte do znanja prodavcu. Agenti za nekretnine vam mogu mnogo pomoći oko spuštanja cene, zato što imaju mnogo više iskustva u tome. Zavisno od toga da li ste keš ili kredit kupac zavisi koliko možete spustiti cenu.

 Pre nego što iznesete bilo kakvu ponudu pred prodavca, dobro razmislite zbog čega je vaša ponuda takva. Nastojte da prodavcu date do znanja koliko smatrate da njegova nekretnina realno vredi, ali pre svega treba da poštujete i njegovu cenu i da ga ne podcenite.