NOVO NASELJE

NOVO NASELJE

 

Prvi naziv naselja bio je Novo Naselje, ali je 1992. godine zvanično usvojeno ime Bistrica. Međutim, stanovnici naselja, kao i drugi Novosađani, još uvek češće koriste naziv Novo Naselje.

U Novo Naselje se ubraja i nekada zasebna gradska četvrt poznata kao Satelit. Pored Satelita, neki od naziva delova Novog Naselja su: Savina, Tozin Sokak (Šonsi), Šarengrad, Rasadnik (Radna Zona Zapad), Zapadna Privredna Zona (Radna Zona Zapad), itd. Centralni deo Satelita naziva se Mali Satelit ili Tozinovac.

Novo Naselje ima dve osnovne škole: "Prva vojvođanska brigada" i "Miloš Crnjanski", kao i školu "Milan Petrović", namenjenu edukaciji dece ometene u razvoju

Jedno od najkvalitetnijih i najboljih delova Novog Sada je Novo Naselje. Ovaj deo Novog Sada se gradio po svim humanim elementima. Naselje je formirano po svim elementima humane gradnje sa željom za potpunim komoditetom jedne porodice tog vremena.

Novo Naselje je pre svega građeno planski i po svim veoma strogim propisima i zahtevima. Tada se mislilo na kvalitetan svakodnevni život jedne porodice u stanu, koji ima dovoljno kvadrata na raspolaganju. 

Arhitekte su tokom projektovanja, mislile na sve potrebe stanara počevši od biciklane za čuvanje biciklova i motora, zajedničkih prostorija pa do ostave i vešernica za sušenje veša.

U to vreme gradili su se jednosobni stanovi od 40 pa čak i do 55 kvadrata, dok u novijoj gradnji takav tip stanova sa tolikom kvadraturom ne postoji. Kupci su već navikli kada uđu u stan od 50 kvadrata da je to u startu dvosoban ili dvoiposoban pa se odmah odlučuju na adaptaciju i pregrađivanje.

Trosobni stanovi na Novom Naselju poseduju od 75 pa sve do 92 kvadrata, mada se mogu pronaći i dupleks stanovi te kvadrature, koji su svojevremeno nastali adaptacijama.

Kuhinja je u većim stanovima ovog naselja potpuno izdvojena od svih prostorija i iz nje je uglavnom omogućen izlazak na terasu. Ranije je postajalo uvreženo mišljenje, kako je Novo Naselje znatno udaljeno od centra grada. Zbog toga su u tom vremenu i cene kvadrata na ovom naselju bile niže od cene kvadrata u drugim delovima grada, naročito koji su gravitirali centru.

U poslednje vreme se puno toga promenilo, a i licencirani agenti su svojim angažmanom znatno promenili mišljenje potencijalnih kupaca. Samim tim su i cene kvadrata stanova na Novom Naselju, znatno povećane u poslednje vreme. Ovaj deo grada je povezan sa Centrom Novog Sada gradskim autobusima broj 2, 7, 8 i 9 ; kao i linijama 6, 52, 53, 54, 55 i 56, koje iz pravca železničke stanice ili centra grada prolaze Futoškim putem ka Adicama i prigradskim naseljima FutogVeternik i Begeč. Novo Naselje ima široke ulice sa lepim drvoredima, a značajnije ulice u naselju su: Bulevar Jovana Dučića, Bulevar Slobodana Jovanovića, Subotički bulevar (Bulevar Evrope), Bulevar vojvode Stepe, Bulevar kneza Miloša, Futoški put, Radomira Raše Radujkova, Bate Brkića, Somborska rampa, itd.

Cena stanova na Novom Naselju zavise od mnogo faktora: spratnosti, veličine stana, dela Novog Naselja, stanja stana…ali možemo grubo reći da je cena stanova od 900e/m2-1.600e/m2.

Velika prednost ovog naselja je u tome, što kupci prilikom kupovine stana nisu prinuđeni da kupuju parking mesto ili eventualno garažu. Još jedna od prednosti su brojna igrališta za decu, kao i uvučene zgrade od prometnijih ulica, tako da se roditelji ne moraju brinuti za bezbednost svoje dece, jer praktično ona ne mogu direktno istrčati na prometnu ulicu. Igrališta su uređena i poseduju veliki broj sadržaja za decu od klackalica, ljuljaški, tobogana i drugih zanimljivih sadržaja. Treba još napomenuti da ovo naselje poseduje i protočnu toplu vodu. Ovaj deo grada je idealan za život porodica sa malom decom, jer su zgrade uvučene od ulica, oko zgrada ima puno zelenila i deca se mogu zaista bezbrižno igrati.

Veliki broj mladih porodičnih ljudi shvata da je život jedne mlade porodice na Novom Naselju skoro savršen, jer ovo naselje nudi upravo toj i takvoj porodici, sve sadržaje potrebne za svakodnevni normalan život sa decom.