KUPOVINA SEKUNDARNIH STANOVA

KUPOVINA SEKUNDARNIH STANOVA

 

“NOVO JE NOVO”  je stara dobra izreka ali svakako nije uvek primenljiva u praksi. Evo i zašto.  Naravno da je svima kada kupuju stan lokacija veoma važna ali nasuprot tome , nove zgrade koliko god da ih ima, ipak ne niču baš po celom gradu, tačnije skoro ih I nema na lokacijama kao što su Limani, Kej, Stari grad, veći deo Centra, Grbavice.. Takođe, kupci stanova često zarad svojih potreba  biraju neku baš mikro lokaciju I samim tim čekaju priliku odnosno momenat da se na određenom mestu pojavi stan u prodaji. Kupovina novog stana pogotovo manje kvadrature je zapravo kupovina stana u izgradnji, jer se zaista svi stanovi I prodaju u izgradnji. Takav vid kupovine podrazumeva čekanje do završetka radova I useljenja  što  nije uvek odgovarajuća opcija. Takođe,  kupovina manjih stanova u izgradnji na kredit  je praktično nemoguća jer se do momenta izgrađenosti zgrade od 80% kada banke odobravaju kredite,   manji stanovi već prodaju onima koji su imali gotovinu.  Sve navedeno upućuje kupce da se odluče za sekundarne stanove koji mogu biti stanovi u novijim zgradama ( starim 10 – tak  godina ) kao I onim što zovemo starija gradnja.

RENOVIRANJE STAROG STANA

 

 Kada se običan čovek bez potrebne struke I znanja nađe u  situaciji da od starog napravi novo, kako  se već  inače kaže,  najvažnije je krenuti  od početka, najbolje po sledećem redu:

  1. Prvo je potrebno napraviti plan adaptacije kako bi se  stručno reklo  projekat koji sadrži premer i predračun radova.  Ukoliko radite samostalno,  potrudite se da objektivno sagledate trenutno stanje stana  a  zatim isplanirate krajnju sliku prostora. Vodite se prvo krupnim odrednicama koje podrazumevaju eventualno pomeranje zidova a  kako napredujete svodite sve na mikro plan kao što je mesto za  garnituru I  TV u dnevnom boravku, zatim  ceo raspored električnih  I smeštajnih elemenata u kuhinji I  uopšte raspored nameštaja u prostoru .  Za sve  je neophodno pisanje, crtanje a dobro će vam poslužiti i molerske trake čijim lepljenjem u prostoru po podu možete lakše steći sliku nameštenog prostora.
  2. Pošto je u današnje vreme teško doći do slobodnih  majstora idealno bi bilo da u odnosu na redosled I dinamiku radova sa svima  ugovorite posao  unapred. U zavisnosti  od sposobnosti onih koji izvode radove kao I Vaše određenosti  u putu ka novom, Vaš posao će I vremenski I praktično ići po predviđenom planu.
  3. Od radova  se prvo izvode  elektro instalacije. Tu je pre početka potrebno pažljivo isplanirati mesto za sve utičnice I rasvetu I tako predočiti  električaru.  Istovremeno odnosno skoro nezavisno se mogu raditi vodovodne instalacije u kupatilu kao I u kuhinji.  Posle instalacija u kupatilu nastupa keramičar sa lepljenjem nove keramike a na kraju  posao završava vodoinstalater sa montiranjem kupatilskog nameštaja I baterija .
  4. Istovremeno Ili sledeće bi bilo montiranje spoljne I unutrašnje stolarije koju ste unapred poručili.
  5. Sledeće bi bilo postavljanje podova ali  u komunikaciji sa molerima koji idu na kraju kada su svi radovi završeni , u zavisnosti od toga da li postavljate novi parket, tarket ili laminat ili hoblujete I lakirate stari.
  6. Na kraju električar treba da postavi sva svetleća tela I maske za utičnice koje ste kupilli, I konačno unosite nameštaj koji ste takođe unapred poručili.

Kao što vidite veoma je važan dobar plan I  ugovaranje  svih  segmenata istog  u početku. Tada se delovi  prelepo nižu kao u emisijama o adaptaciji sa ubrzanim snimkom. Vama ostaje da uživate u stvaranju novog I autentičnog prostora skrojenog po Vašoj želji I izboru.  Naravno ostaje Vam  da i ceo taj poduhvat  isfinansirate. Tu je izbor materijala I potrošnje širok  a važi neka odrednica da kompletna adaptacija stana košta  od 100 eura po kvadratnom metru pa naviše.