KRITERIJUMI PRILIKOM IZBORA STANA

Rešenje stambenog pitanja je jedna od najvažnijih odluka u životu. Pored prijatnog mesta za život, svaka kupovina nekretnine je investicija. Upravo zato treba obratiti pažnju na mnogo faktora koji će uticati kako na udobnost stanovanja, tako i na tržišnu vrednost stana koji odaberete. U ovom tekstu nastojaćemo da napravimo paralelu između detalja koje kupci najčešće razmatraju prilikom kupovine stana i bitnih elemnata koji neretko nisu u prvom planu i mogu se lako prevideti.

Jedni od najbitnijih kriterijuma prilikom potrage za odgovorajućim stanom:

  1. LOKACIJA – svi kupci imaju deo grada gde bi voleli da žive, ali tu je veoma bitno koliko imate sredstava za kupovinu stana. Poželjnije delovi Novog Sada, kao što je centar i okolina, Limani, Grbavica imaju višu cenu po kvadratu, što utiče direktno na ukupnu cenu stana. Ukoliko niste ograničeni budžetom možete krenuti u potragu za stanom na lokacijama koje želite.

 

Nema pravila o tome šta podrazumeva dobra lokacija. Za mlađe ljude je to gotovo uvek urban deo grada u kome je saobraćaj vrlo aktivan, i koji nudi pregršt mogućnosti za izlaske, druženja i provod. Za one koji ne vole buku, tu su stanovi u izdvojenim naseljima, koja su u oglasima često okarakterisana kao mirna i porodična naselja.

 

 

  1. SOBNOST I KVADRATURA - prilikom odabira stana željene kvadrature, presudan je raspored prostorija. Prvo na šta obratimo pažnju jeste dobra iskorišćenost prostora i da li on zadovoljava potrebe svih članova porodice.

 

  1. NOVOGRADNJA ILI STAROGRADNJA – da li kupujete stan u novogradnji ili starogradnju to zavisi od vaših ličnih afiniteta. Sigurno da kupovina jednog ili drugog stana ima svoje prednosti i mane.

 

Stanje u kome se nalazi stan koji nameravate da kupite je vrlo važna stavka koja utiče na vaš budžet. Idealna kupovina nekretnine podrazumeva ulazak u već sređen prostor koji zahteva minimalna ulaganja.

 

  1. FINANSIJSKE MOGUĆNOSTI – pre nego što krenete u kupovinu stana najvažnija stvar jeste da sagledati svoje finansijske mogućnosti. Ukoliko stan ne možete priuštiti od vlastite ušteđevine, nasledstva ili nekog drugog neplaniranih dobitka, bićete prinuđeni da odete u banku i raspitajte se koje su vaše mogućnosti i kakva vam je kreditna sposobnost.

 

Stavite “na papir” novac kojim raspolažete i sve što očekujete od stana, počevši od željene kvadrature, preko lokacije, do specifičnih karakteristika u pogledu vrste grejanja, spratnosti, posedovanja terase, lifta i drugih komponenti. Paralelno sa tim možete pretražiti ponudu na internetu i zaključićete kako se vaše želje poklapaju sa realnim mogućnostima, tačnije stanjem cena željenih stanova.

Ukoliko su cene stanova previsoke za vaš džep, razmislite o prioritetima i tome šta je zaista neophodno da ima vaš budući dom. Na primer, ukoliko na posao idete sopstvenim kolima, lokacija u blizini posla nije presudna jer ne zavisite od gradskog prevoza i drugih faktora koji mogu da oduže vaš put na posao.

Jedno od mogućih povoljnijih rešenja stambenog pitanja je kupovina dupleks stana. 

Činjenica je da nam se neki stan dopadne čim kročimo u njega,bukvalno nas kupi čim nam otvori svoja vrata. Međutim, kupci vrlo često imaju mnoge predrasude o dupleks stanovima, kao i o potkrovljima pa malo se teže prodaju bez obzira na svoj šarm.

Ukoliko ste ograničeni budžetom za kupovinu stana, možda da razmislite o kupovini dupleksa ili stana u potkrovlju. Cene takvih stanova su znatno niže od stanova na redovnim etažama

Termin Duplex stan, najčešće koriste arhitekte, kao i agenti za prodaju nekretnina. Ovaj tip stanova se uglavnom odnosi samo na stan ili apartman koji ima dva sprata ili nivoe, koji su spojeni stepeništem.

Dupleksi i potkrovlja  sa svim svojim karakteristikama su vrlo moderna opcija za stanovanje. Moderno ili ne, život u potkrovlju ima mnogo dobrih strana  i prednosti koje vam mogu pomoći u donošenju odluke o izboru stambenog prostora.

Jedna od najvećih prednosti je svakako ta što ljudi sa manje novca mogu priuštiti sebi stan na boljoj lokaciji koju bi inače morali da plate dosta skuplje. Potkrovlja imaju mnogo prirodnog svetla s obzirom na to da se nalaze na najvišem mestu zgrade, stoga možete biti privilegovani tako što ćete imati stan okupan prirodnom svetlošću. Često dupleksi i potkrovlja imaju velike i lepe terase gde možete uživati sa prijateljima, čitati u miru, sunčati se, napraviti sebi zelenu oazu iako živite u urbanom delu grada ili u letnjim noćima posmatrati zvezdano nebo . Ovakvi stanovi svakako imaju prelepe poglede na grad i okruženje što svakako zavisi od orijentisanosti. Takođe je velika prednost i veća privatnost i mir koji nudi ovakva vrsta stambenog prostora zbog manjeg prometa ljudi.