GREJANJE

Grejanje je jedan od najvažnijih, a često i presudan faktor kada odlučujete koji stan ćete kupiti za svoju porodicu.

Centralno grejanja

Sistem centralnog grejanja obuhvata centralnu jedinicu sistema koja proizvodi toplotnu energiju koja se dalje sprovodi do radijatora, s tim što je centralna jedinica sistema u ovom slučaju gradska toplana.

Za kupce koji voli da im je u celom stanu ujednačena temperatura za njih je pravi izbor centralno grejanje. Kod centralnog grejanja stanovi u Novom Sadu su priključeni na Gradsku toplanu. Cena centralnog grejanja je uvek ista. Međutim, upravo u ovome se ogleda i njegova glavna mana. Bez obzira na to koje je doba godine, račun za grejanje morate platiti. Tako da ukoliko se odlučite za kupovinu velikog stana sa centralnim grejanjem, račun Infostana će biti dosta visok.

Ukoliko imate stan sa centralnim grejanjem nemate mogućnost da kontroliše te toplotu u stanu. Grejanje od toplane se uključuje ujutru u 6:00 i isključuje u 22:00.  

Etažno grejanje

Etažno grejanje u stanu znači ujednačenu temperaturu u svim prostorijama, ali sa mogućnošću samostalnog upravljanja sistemom. Kada se kotao, odnosno centralna jedinica, nalazi u samoj stambenoj zgradi, to vam pruža potpunu kontrolu nad tim kada će grejanje biti uključeno, a kada isključeno. Ovo se odnosi kako na doba dana, tako i na doba godine kada se grejete, ali i na stepen temperature u sobama. Zahvaljujući posebnim regulatorima koji se postavljaju na radijatore, možete prilagoditi toplotu za svaku pojedinačnu prostoriju.

Termoakumulacione (TA) peći

Ukoliko domaćinstva nemaju mogućnost centralnog ili etažnog grejanja, tu nastupaju TA peći. Kada je reč o grejanju na struju, TA peći su najčešći izbor, makar na našim prostorima, a funkcionišu po principu akumulacije toplotne energije koja se potom postepeno ispušta preko spoljnih površina i izduvava pomoću ventilatora. Ovde je važno istaći da bi trebalo mudro da pristupite odabiru odgovarajuće peći (makar što se tiče veličine i snage), a potrebno je da vodite računa i o tome kada je uključujete da akumulira i koja temperatura je podešena na termostatu.

Prednosti ovakvog grejanja jeste što Je jednostavno za korišćenje, ne zauzima mnogo prostora, podešavanje temperature je jednostavno. Dok su mane za veći prostor što nije dovoljna jedna ovakva peć.

 

Podno grejanje

Podno grejanje je sve popularniji sistem grejanja kod nas iako se do sada smatrao luksuzom. Sa podnim grejanjem štedite na prostoru jer ga ovaj sistem praktično i ne zauzima, a sasvim je dovoljno za zagrevanje celokupnog doma pa vam nisu potrebna dodatna grejna tela.

Jedna od najočiglednijih prednosti je odsustvo vidljivih grejnih tela u kući. Ispod prozora je često praktično smestiti komodu ili ormaarić, ali to nije moguće jer se ispod većine prozora nalazi – radijator. Podno grejanje je dobro za sve osobe koje imaju probleme sa alergijama. Naime, radijatori i druga grejna tela zbog svoje visoke temperature, stvaraju intenzivno kretanje i vrloženje vazduha, što pospešuje podizanje prašine u sobi. Kod podnog grejanja, koje jednako celom površinom podova isijava toplotu, ovo je neuporedivo manje izraženo. Pored toga, podno grejanje ne isušuje vazduh u prostorijama, pa nema potrebe za postavljanjem posebnih isparivača i ovlaživača vazduha. Kako se topao vazduh kreće prema gore, kod klasičnih vrsta grejanja je uvek najhladnije u zoni nogu, pa je čest slučaj da nam je u sobi vrućina, a da nam je hladno po nogama.

Naravno, postoje i određene mane, ali to su mane samo uslovno rečeno, sve zavisi od slučaja do slučaja. Podno grejanje je inertnije od radijatorskog. Pošto je podno grejanje radi na nižim temperturama (do 40 stepeni Celzijusa, dok radijatorsko grejanje radi i sa temperaturama do 70 stepeni), a i pošto su cevi podnog grejanja sakrivene ispod poda, potrebno je duže vreme da se prostorija zagreje.

 

Ne postoji jedan ispravan odgovor na pitanje koju vrstu grejanja bi trebalo odabrati za svoj dom. Ukoliko se useljavate u stambenu jedinicu sa postojećim sistemom grejanja, obratite pažnju na to koliko će vam novca biti potrebno za troškove i održavanje, dok je pri izboru grejnog sistema za novi dom potrebno proceniti prioritete – ušteda ili zadovoljstvo na duže staze.