GARAŽE I PARKING MESTA U NOVOM SADU

Novi Sad je za vozače postao prava noćna mora, posebno u momentima kada treba negde u centru da se parkira. Sem u starom jezgru grada, sa ovim problemom, Novosađani se susreću i u drugim delovima grada, čak i na novim bulevarima gde ne bi trebalo da postoji ovakav problem.

Problem sa parking mestima odrazio se i na tržište nekretnina, te svakodnevno raste ponuda i potražnja za garažama, a cena kvadratnog metra kreće se i do 1.000 evra.

Novosađani prodaju i garaže u zgradama koje su građene sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, ali su one manje tražene zbog nefunkcionalnosti. Problem starih garaža, poput onih u Gagarinovoj ili na Staroj Detelinari je taj što su se tada pravile manje kvadrature, shodno automobilima koji su tada bili u modi.  Danas su vozila mnogo šira i modernija, stoga ne mogu da stanu u manje objekte. U tim slučajevima i njihova funkcija je upitna.

Zbog visoke cene, mnogi sugrađani ne mogu da priušte kupovinu, pa je iznajmljuju na mesečnom nivou. Mesečni zakup garaže zavisi najviše od lokacije i možemo reći da se kreće od 50eura do 150eura mesečno.

Prilikom kupovine stana u novogradnji u određenim delovima grada, garaža ili parking mesto će vas izaći i nekoliko hiljada eura. To uopšte nije zanemarljiv izdatak i pored svih drugih finansijskih obaveza oko kupovine stana vam može delovati nepremostivo.

Ukoliko se odlučite za kupovinu garaže ili garažnog mesta bićete u katastru upisani kao vlasnici, međutim ukoliko kupite parking mesto imaćete doživotno pravo korišćenja na tom parkingu. Iz tog razloga razlika u ceni je velika. 

Garaža je odlična inevestivija pogotovo ako pored automobila imate i drugih vozila poput bicikla, dečijih autića koje treba zakloniti od sunca i kiše, a ne želite da zauzimaju mesto u stanu. Garaže obično imaju dosta prostora čak kada i automobil parkirane unutra. Garaže uglavnom imaju i automatska vrata. Ukoliko kupite garažu u katastru nepokretnosti ćete biti evidentirani kao vlasnici, tačnije na garaži i garažnim mestu može biti ustanovljeno pravo svojine. Cene garaža se običnu kreću oko 1.000eura po M2.

 

Parking mesto je takođe solidan izbor za vaš automobil, a možete naći način da ga zaštite od sunca i kiše. Ono što jeste mana kod parking mesta jeste što ono ne može biti predmet prava svojine. Investitor može kupcu preneti trajno pravo korišćenja na parking mesto ali ne može i pravo svojine, što znači da kupac parking mesta neće u katastru biti upisan kao vlasnik, ali se u katastar nepokretnosti može upisati u vidu zabeležene. Cene parking mesta u Novom Sadu su znatno jeftinija od garaže i garažnog mesta i mogli bi reći da se kreću od 3.000 eura pa do 6.000eura.

 

U Novom Sadu poslednjih par godina situacija sa parkingom u određenim delovima grada se totalno promenila. Novosađanima je traženje parkinga u poslednjem periodu postala prava noćna mora. Ukoliko planirate da kupite stan u novogradnji savetujemo vam da ukoliko imate mogućnosti kupite parking mesto ili garažu.