FENG SHUI

Šta je FENG SHUI?

Feng Shui je drevna kineska nauka o usklađivanju života  u saglasnosti sa snagama Univerzuma. Stara je preko 5000 god. Bukvalan prevod Feng jeste vetar (dah) i Shui  je voda (za piće).  Ovo su osnovni postulati za jednu reč- ŽIVOT. 

Tradicionalne feng shui veštine su umetnost balansiranja i harmonizacije kosmičke či energije sa ljudima i prostorom.

Dovodi do životnog boljitka, zdravlja i usaglašene ljubavi. Pomažu da nađete povoljnu lokaciju za stan, kuću, poslovni prostor, da sredite unutrašnju dekoraciju, okolinu i popravite zdravlje i energetski balans. Usaglasite ljubav i odnose u familiji, pojačate međuljudske odnose i komunikaciju sa decom. Napredujete u karijeri i privatnom biznisu, na kraju, da lakše povećate priliv novca, neophodan u vremenu materije u kojoj živimo. Feng Shui podrazumeva unošenje dobre energije, zdravlja i sreće u enterijer.

Kako opremiti stan ili kuću po Feng shui?

Koncept Feng Shui-a zasniva se na pet elemenata - drvo, vatru, zemlju, metal i vodu i njihovo uvođenje u vaš životni prostor kako bi se stvorila ravnoteža i kako bi u njega doprla  energija koja će vam pomoći da postignete svoje ciljeve..

Za primenu feng shui tehnika, nije potrebno znanje arhitekture, građevine ili nekih drugih egzaktnih nauka.

Prva stvar sa kojom će vam svako ko je imalo upućen u koncept Feng Shui-ja reći da se pozabavite jeste - nered. Čist, organizovan prostor omogućava protok dobre energije i istovremeno omogućava da harmonija uđe u prostor. Ovo se odnosi kako na ono što se vidi spolja, ali i na zatvorene elemente, poput fioka, ormara i slično.

I zato, započnite sa Feng Shui-jem tako što ćete se rešiti gomile nepotrebnih stvari koja vam opterećuje prostor. Pročešljajte ormare, ostave i sve što ne koristite i sve stvari koje čuvate iz razloga koje ste još odavno zaboravili jednostavno spakujte, bacite i/ili donirajte dalje. Kao što je detox organizma najbolji način da se organizam oporavi i da mu se povrati energija, tako će i pročišćavanje stana pokrenuti dobru energiju u vašem životnom prostoru.

Hodnik predstavlja prilike. Potrudi se da ne bude zatrpan tako da energija može cirkulisati  kroz njega. Stavite kapute i cipele u ormare, tako da ne sputavaju energiju. Kako bi aktivirala pozitivnu energiju u hodniku, postavi ogledalo i sveže cveće, ono uvek brzo podigne energiju prostora.

U spavaćoj sobi je najvažnije da stvorite mirno okruženje kako biste se opustili nakon dugog dana. U fokusu sobe bi trebalo da bude krevet, a ne nered oko njega.

Kuhinja predstavlja samo srce jednog doma. Ipak, kuhinja je takođe prostor koji je ispunjen vatrom, a previše vatre može da bude prepreka za sreću pojedinaca u kući i može da uzrokuje zdravstvene probleme i nestabilnost.

Kada planirate dizajn kuhinje, izbegavajte ovalne oblike i dajte prednost klasičnom rasporedu pod pravim uglovima.

Kada je u pitanju sam raspored elemenata u kuhinji, vodite računa da se elementi vatre i vode poput šporeta i sudopere ne nalaze jedan pored drugog ili jedan nasuprot drugom.

Kada su u pitanju boje, narandžasta i crvena boja su često povezane sa hranom i pozitivnom energijom. Međutim, ukoliko u kuhinji imate previše ovih boja, one mogu da budu preterano stimulativne i zato je bolje da ih koristite u malim dozama ili da ih ublažite. Plava boja dopunjuje narandžastu i crvenu, ali ima tendenciju da suzbija apetit jer je retka u prirodi. To je čini odličnom za ublažavanje crvene i narandžaste boje, kao i za uravnotežavanje energije u kuhinji. Ukoliko ste ljubitelj crne boje koja se po Feng Shui-ju ne preporučuje jer je previše hladna, ali želite moderan izgled koji crna boja unosi u enterijer, Feng Shui stručnjaci savetuju da dodate elemente u crvenoj boji koja će uneti kontrast i radost u prostor.

Uvek održavajte kupalo čistim, sa zatvorenim vratima i poklopljenom WC šoljom. Ovo je prostorija u kojoj se bogatstvo može iscediti, pa postavi i neke biljke u prostoriju - recimo one koje moraju biti namočene u vodu, jer one usporavaju istek bogatstva.

I na kraju, važno je da istaknemo da je dobra feng shui dnevna soba spokojno, gostoljubivo i umirujuće utočište u kojem biste trebali da se izolujete i odmorite.

Ako imate dnevnu sobu koja je previše mala ili previše velika, neregularnog oblika, ona neće dozvoliti energiji da teče. Zato je važno znati da dnevni boravak dizajniram feng shui principima ne bi trebalo da bude veći od trpezarije, niti da se nalazi na drugom kraju kuće.

Pri pravljenju rasporeda počnite sa najvećim komadom nameštaja, sofom ili kaučom. Vaš prioritet treba da bude da postavite leđa sofe uz čvrstu površinu zida jer drugačije, po feng shuiju nećeti imati podršku u životu. Manje sofe mogu biti postavljene tako da imaju prozor iza sebe, ali glavna i najveća ne.

Još jedno važno pravilo – budite sigurni da uvek možete da vidite vrata. Ako vam se vrata nalaze iza leđa to može prouzrokovati mnogo propuštenih šansi u životu i izazvati ružna iznenađenja. Ako nikako ne možete postavkom nameštaja da gledate u vrata možete postaviti ogledalo na pametan način. Kako god ovo da uradite, potrudite se da ne vidite svoj odraz onda kada stojite na vratima.

Po feng shuiju, ugaone garniture treba izbegavati, jer njihov oblik, kako kažu, podseća na vrhove otrovnih strela.