DETELINARA

Detelinara je Novosadska četvrt i podeljena je na tri mesne zajednice:

  1. Detelinara – podrazume područje Stare Detelinare i deo Sajmišta
  2. Radnički- istočni deo Nove Detelinare, deo Avijacije, Industrijsku zonu jug i Novo groblje
  3. Jugovićevo- zapadni deo Nove Detelinare, deo Avijacije, deo Jugovićeva i Sajlovo .

Detelinara se deli na:

-          Staru Detelinara koja se nalazi južno od ulice Kornelija Stankovića. Stara Detelinara je Novosadska četvrt koji je izgrađen nakon Prvog svetskog rata,

-          Novu Detelinara koja se nalazi severno od ulice Kornelija Stankovića i izgrađena je nakon Drugog svetskog rata

Naselje Detelinara nastaje negde nakon završetka prvog svetskog rata, a naziv je dobilo po zasejanoj detelini na zemljištu, gde nije bilo izgrađenih kuća. Na prostoru Stare Detelinare od samog njenog nastanka, dodeljivane su poljoprivredne parcele, zainteresovanim poljoprivrednicima. Lokalni stanovnici su u to vreme sadili velike delove svoje zemlje detelinom, a sadili su je iz praktičnog razloga.

U blizini polja sa detelinom bila je postojeća kasarna (današnja kasarna Majevica), koja je tada posedovala veliki garnizon sa konjicom te su meštani Detelinare, detelinu prodavali vojsci.

U to vreme ekspanzijom sadnje deteline, leva strana Piroškog puta koga su tada tako zvali (sadašnja leva strana Rumenačke ulice), kompletno se zeleneo od zasada deteline. Kompletna priča o sadnji deteline se menja od onog trenutka, kada kasarna Majevica postaje najveći aerodrom za vreme Kraljevine SHS.

Na zapadu od Detelinare su Novo Naselje i Jugovićevo, a granicu između Detelinare i ovih naselja čine Bulevar Evrope, prema severu Detelinara se graniči sa Avijatičarskim Naseljem (ulicom Oblačića Rada), na istoku se graniči sa Banatićem i Industrijskom zonom (duž Rumenačke ulice), a na jugu je Sajmište, odnosno područje južno od ulice Branka Bajića.

Na Detelinari se nalazi srednja škola za dizajn „Bogdan Šuput“, kao i osnovne škole „Dositej Obradović“ i „Svetozar Marković Toza“.

Detelinara ima i crkvu koja je posvećena Rođenju sv. Jovana Krstitelja – Ivandan.

U blizini Detelinare, preko Rumenačke ulice u Industrijskoj zoni jug, nalazi se stadion fudbalskog kluba „Novi Sad“.

Detelinaru sa centrom grada povezuje autobuska linija broj 3, 5, a kroz naselje ili ulicama koje ga omeđuju prolaze i autobuske linije 7, 8, 10A, 10B, 11A, 11B, 13, 14, 41, 42 i 43.

Nekada je Detelinara važila kao novosadski geto, danas je situacija drugačija. Možete naći veliki broj sređenih dečijih igrališta, sportskih terena ... Za razliku od određenih delova grada, gde su ljudi osuđeni samo na beton, Stara Detelinara je oaza zelenila, gde čovek uvek može da se opusti i prošeta.

Ukoliko ste u potrazi za novim domom, možda je Detelinara baš deo grada za vas. Cene stanova su raznolike i zavise od puno faktora. Mogli bi reći da su stanovi na Staroj Detelinari dosta povoljniji u odnosu na stanove na Novoj Detelinari. Najskuplji deo Detelinare jeste Sajmište i ulica Branka Bajića.