DA LI DA KUPITE STARI STAN ILI STAN U NOVOGRADNJI?

DA LI DA KUPITE STARI STAN ILI STAN U NOVOGRADNJI?

 

Ukoliko ste u potrazi za stanom sigurno ste u dilemi da li da kupite novi ili stari stan. Stanovi u izgradnji su u proseku skuplji između 20 i 30 posto od starih stanova, ali to nije razlog da kupite stari stan, sigurni smo da i jedna i druga varijanta imaju svoje prednosti i mane.

 

U Novom Sadu stanovi koji su u starim zgradama su bolji jer su takve zgrade temeljnije i stabilnije, a okružene su zelenilom i parkovima. To su uglavnom stanovi koji su na Limanima, Novom naselju, Detelinara, Starom gradu, delom na Grbavici, Bulevaru oslobođenja... Prednost ukoliko se odlučite za kupovinu starijeg stana jeste što su oni pretežno u delovima grada koji su planski građeni, u ulazima imaju biciklane i svaki stan svoju šupu

 Mnogi vole da preurede stari stan i unesu neki svoj lični pečat, urede ga po svom ukusu, a pre svega znaju šta su I kako uradili. Stanovi koji su stariji su drugačije strukture od stanova koji su u novogradnji, uglavnom su to prostrani stanovi sa fizički odvojenom kuhinjom, lepim spavaćim sobama.

Takođe jedna od prednosti pri kupovini takvog stana jeste što je pri kupovini starogradnje papirologija uglavnom potpuno završena.  Mnogo toga se promenilo od kada je novogradnja počela da zauzima svoje mesto na tržištu, pa je I prikupljanje dokumentacije danas za nove stanove  mnogo zahtevnije.

 Ali ukoliko se odlučite za kupovinu takvog stana morate biti spremni na određena ulaganja, renoviranje stana. Kod starijih stanova mesečne režije su znatno veće nego kada je u pitanju kod stana u novijoj zgradi. A u slučaju da ste kupac 1.stana ne biste imali pravo na povrat PDV-a kao što je slučaj prilikom kupovine stana u izgradnji.

 

Prednosti kod novogradnje jesu što novo je novo. A novi stanovi imaju sledeće prednosti. Prvo, ne treba da se renoviraju. Zahvaljujući građevinskim propisima I novim materijalima uglavnom se podižu stambeni objekti koji su energetski efikasniji, što automatski snižava troškove održavanja stambene zgrade. 

Kada kupite svoj stan, onda više nema malterisanja zidova, sređivanja instalacija I cevi. Nema brige da li prozori dihtuju jer je PVC stolarija nova.

Novi stanovi se prilagođavaju današnjem modernom stilu života, jer nema više dugih hodnika, kvadrati su mnogo bolje iskorišćeni.

Kod novih stanova ima garanciju na sve radove koji su izvedeni u samom stanu.

A ukoliko ste kupac 1.stana onda imate pravo na povrat PDV-a, a ukoliko niste nećete platiti porez od 2.5 posto prilikom kupovine.

 

Ipak, na konačnu odluku pri rešavanju stambenog pitanja najvše utiču lične preferencije. Dok stariji kupci vole šarm starijih stanova, mlađe kupce privlači miris novog doma. S obzirom da se nekretnina ne kupuje svaki dan, za određena pitanja trebate konsultovati stručnjake. Srećna kupovina!