CENE STANOVA U NOVOM SADU

CENE STANOVA U NOVOM SADU

Na cenu stana u Novom Sadu utiču, osim ponude i potražnje koja je najbitnija, lokacija, veličina stana, sobnost, kvalitet gradnje, mogućnost parkiranja, interesantost izdavanja kao i starost nekretnine. Potražnja za manjim stanovima, garsonjerama, jednoiposobnim, manjim dvosobnim stanovima u Novom Sadu je realno veća od ponude pa je njihova cena i najveća. Stanovi u Centru, Grbavici, Limanima, Keju imaju najveću cenu. Novi bulevari, Bulevar Evrope i Bulevar patrijarha Pavla takođe. Trend rasta cena koji je izražen poslednjih godina će se očito nastaviti, tako da kupac kupovinom nekretnine u Novom Sadu ne troši novac već vrlo pametno investira. 

U poslednjih nekoliko godina tržiste nekretnina u Novom Sadu je u stalnom rastu, što po pitanju cena, gradilišta i izvršenih kupoprodaja.

 

Cene stanova u većim gradovima konstantno rastu, pogotovo ako je reč o većim gradovima, prvo Beograd, zatim Novi Sad. Najveći razlog toga jeste što potražnja prevazilazi ponudu, pogotovo kada je reč o manjim stanovima.

 

Pre svega, priliv ljudi u Novi Sad i Beograd je ogroman. Mogućnost zaposlenja i šansa za stabilniji ekonomski život smatra se jednim od najčešćih razloga za preseljenje u veće gradove i iako se Beograd smatra brojem jedan po pitanju broja radnih mesta i firmi koje posluju i omogućuju dobru zaradu za svoje zaposlene, iako Novi Sad ima nešto manju ponudu firmi, manji broj stanovnika omogućuje  i manju konkurenciju, tj. Veću šansu za zaposlenje, tako da jednostavnom računicom može da se potvrdi da je u Novom Sadu podjednako lako doći do zaposlenja, kao i u glavnom gradu.

 

Pre svega, Novi Sad je jak univerzitetski centar, veliki broj studenata svake godine dodje u grad, što direktno utiče  na kupovinu stanova kao invecije radi izdavanja istih.

 

Novi Sad je pre svega bogat kulturnim i društvenim dešavanjima pa je zanimljiv za izdavanje stanova na dan, pogotovo kada su stanovi locirani bliže centru.

 

Mnogi su razlozi rasta cena u Novom Sadu. Pogotovo se rast može primetiti u prigradskim naseljima gde su se cene u Veterniku, Adicama kretale ispod 1000e/M2 u 2019.godine. Trenutno cene u prigradskim naseljima idu i do 1250e/M2.

 

Ukoliko razmišljate da kupite stan, naš savet je da ne čekate iz razlog je što trend rasta cena stanova u Novom Sadu će se nastaviti.